Sunday, March 1, 2009

Another year older.......

I was supposed to bake an 8 in cake on Friday night but i just too lazy. No one ordered the cake but without one, i would be wasting my money. On Saturday morning, after gathering all the necessary tools, i went to have breakfast with hubby. then i realised i needed to use the ATM machine. Saw the time, it was 9.40 so i said to hubby plenty of time, and we went to the bank.....my phone rang, the Amore e-Bake lady called asking me not to worry about the cake....Sunday is ok she said, i smsed her that i didnt have a cake while having my breakfast earlier.... quickly used the ATM and i was in front of Amore 5 minutes before 10.00 . I was doing Wilton Cake Decorating Course 2 from yesterday until 1.00 p.m today. I learned to make many very sweet flowers but i still struggled making the famous Wilton roses.....Finished yesterday class at 1.00 pm but had to wait for hubby to fetch me until almost 3 as my 2nd boy was having a co-curriculum activity in his school. The stomach was doing 'Sweet Child of mine' when my big boy called saying they were in front of the store. We discovered new place for lunch. After the late lunch, we left for home. The student kits for Course 2 consists of 2 oblong molds and i used that to bake my cake. The cakes came out quite nice and i made a sandwich of butter cream and iced the cakes.
This morning hubby and i went to have breakfast in town in separate cars. I did the 2nd part of course 2 and finished about 1.00 pm again. And i think my graduation cake looked very nice. Hubby smsed asking me to go to Ju*co for a late birthday lunch. We ate steamboat. Then, went home and put a Happy Birthday on the graduation cake. It was also my birthday cake he he.... the kids insisted i cut the cake, but before that they gave me the presents....nothing fancy but i love them all. The abang and the father gave me a purse, the second boy gave me a musical birthday card and the youngest boy gave me a key chain. I cut the cake....chatted for awhile and took a long nap.....i woke up with a big smile and i felt so blessed.....

So enjoy the pictures and Kak Ezza, nanti i buat tag tuh ya...








23 comments:

Pak Tuo said...

Zai,

You have such a barakah gifted hands.
Amin.I pray for your very success on your entreprunial venture.

Terus Zai......

kay_leeda said...

Dear Zai,

Happy Belated Birthday!!! May all good things come your way, muraj rezeki, and cakes to turn out gebu-gebu selalu :)

Wahhh such a beautiful cake that is. And looks so sedap!!! You got any orders frm KL ker? If ader cn give me a buzz ka...you know for what lah kan :)

kay_leeda said...

oooppss...i meant "murah" rezeki!!

Kak Ezza@makcik Blogger said...

zai..cantik nya kek ni...very sweet looking laa...

Happy birthday dear..semuga murah rezeki dan panjang umur..tahun depan boleh la kak order kek lagi..hehee

BTW,azimah sister,her kak long ..pass away sabtu lepas pukul 9.30 pagi. Dia dah lama sakit jantung infact last two years before ..dia coma kat IJN for 2 months..Alfatihah untuk dia...

MrsNordin said...

What a lovely cake! How much would you charge for a cake like that? And can you do one for next Monday? E-mail me at ladyluck_m2001@yahoo.com

Thanks, Zaitgha and Happy Belated Birthday!!

Busybody said...

Zai,

HAPPY BIRTHDAY!!

I'll be making the payment tomorrow, will sms you.

tireless mom said...

Dear Zai

Happy Birthday to you. Semoga dipanjangkan umur and dimurahkan rezeki. I love the bithday cake. Looks good sure taste good too.

Anonymous said...

I went to Wilton's Cake Decorating Class 20 yrs ago in the US when I was doing my first degree. I remember making the basket weave design with flowers on top. Dari dulu sampai sekarang sama je syllabusnya. Ha ha. And the sijil looks almost the same too.

Anyway, happy birthday!

-sal-
sal

Madam Tai Tai said...

Happy Birthday, Zai!!! What a beautiful cake to celebrate your birthday with...

Have a wonderful year ahead and murah rezeki sentiasa. Looking at the deco of the cake (and the cake itself..so moist and sedapnya), I'm sure you will have no problem with rezeki yg melimpah because pasti ramai yg akan contact you to order similar cake!

aishah said...

hepi birthday Zai..

semoga sihat sejahtera di bawah rahmat Allah selalu. Oh ! dah masuk 2nd level wilton ye? u p kelas bunga lynn tak?

boxhousestudio said...

HAPPY BELATED BIRTHDAY GENG..

Kak Teh said...

Congratulations and a belated happy birthday! You have such a great talent. I wish I can make cakes with beautiful decorations for my children's birthday. Instead, I buy. hisshhhh!

wanshana said...

Happy Birthday, Zai, and Happy Graduation, too!

Semoga panjang umur, dimurahkan rezqi and happy-happy always.

I think, lepas I pencen nanti, I nak attend classes conducted by you lah...Banyak ilmu baking and decorating yang nak ditimba ni :)

ms hart said...

Zaiiii!!!! Sorry that I missed the boat! Blogging is difficult nowadays! Hope it's not too late to wish you a very very very happy birthday, my dear friend!! Stay you, and may Allah bless you always with all His love and guidance! Huuugs!

bella said...

Happy belated birthday Kak!
What a lovely cake.

Azian hasan said...

Zai,
Sorry as usual I missed the train. Happy Birthday and Many Happy Returns. Semoga bertambah berkat usia dan rezeki. And that cake of yours was simply divine. (I buat the first course jer... lepas malas dah)

Min said...

Zai, happy belated bday.. I baru habis Wilton course 1. Dont know if want to continue, rasanye mcm tak buat je royal icing flowers tu. Anyway, if buat roses tu, kalau pakai cone wafer tu, senang je Zai. Wilton ni tak pakai tu, that's why susah sikit. Anyway, take care.

zaitgha said...

Pak Tuo,

thanks for the wishes and coming here....

kay,

if ada orders in KL will sure let u know, thank u for d bday wishes...

kak Ezza,

abt the cake tuh kalau kena masanyer insyaallah...sgt berbesar hati akak nak order dari saya and abt Azimah's sister tuh i dapat tahu dari my sister in KL, al fatihah...

zaitgha said...

Mrs.N,

Ive replied to your email on the cake, thanks for d kind words...

BB,

thanks!! Do send a gentle reminder to me in case he he...

TM,

Thanks for the visit and the wishes...

Anon@ Sal,

Thanks for dropping by...how do u know me coz the Sal whom i know said it was not her he he...btw abt the weave tuh, its something like a classic song like 'Hotel California ' or 'Imagine', which until now sedap di dengar...so is the weave, even after 20 years its still pretty looking on the cake...and i think its one of the Wilton's trademark just like their roses...do send me an email Sal, would like to catch up if we ever crossed paths before...thanks again

zaitgha said...

MTT,

thanks for the wishes and yes there are a few calls i recd asking for similar deco cake...thank the Great Allah for letting me learned the skills...

Aishah,

Yup baru complete 2 course..as for lynn's classes i ada prior engagement on the dates...thanks for coming ...

boxhouses,

thanks geng...

kak Teh,

each of us was given diff skill or strength, what i would give to have a writing flare like yours.....anyway, thanks for the wishes

Wanshana,

thanks ya...i baru nak start giving basic course on baking....beside the nice deco, the most important to me is the taste....

ms.hart,

thank u and thank u mam....

zaitgha said...

Bella,

thanks

Azian,

thanks for the wishes...

Min,

2nd course nih rasanyer lagi senang compared to the first one..btw, thanks for coming and i am struggling with the cone too...i know y coz i dont like roses...once i start liking roses i think i should be able to make decent roses he he....

ferDaus said...

Salamulayk, I saw ur comment at Nuraina Samad's blog. Hope u can read this out. Just my personal story to share.

“Hah…Mama dah carikan kerja utk hang. Jadi cikgu kat sekolah kawan Mama. Mau?” kata mak aku semasa kami dalam kereta, pulang ke Kedah dari KMB setelah aku tamat belajar disitu sekitar 2004. Aku memandang kosong ke luar tingkap kereta. Warna merah senja masih lagi di situ, belum pudar.
Cantik!
“Ma…malaih lah. Kalau boleh oghang nak gheja macam Tu’ai, jadi maintainer kat kelab bowling kat City Plaza tu. Best sket” aku menjawab malas sambil mataku menjeling kepada Tu’ai, adikku di sebelah. Fikirku, bolehlah kami keluar petang ke tempat kerja, dan balik awal pagi. Sambil-sambil tu bolehlah merewang ke tengah-tengah bandar Alor Setar sebelum balik ke rumah. Bila lagi?
“Hang jangan nak menggatai. Mama dah habaq dah kat Cikgu Cek Puteh. Esok lusa hang pi daftaq kat sekolah tu” mak aku membantah.

“Laa…ingatkan nak bagi option tadi. Rupa-rupanya arahan mandatori” cetus hati aku.

Merah senja di luar tingkap makin pudar. Lebuh raya PLUS nampak kosong. Seperti fikiran aku yang kosong.
“Apa aku nak buat kat sekolah tu nanti? Dah la kena mengajaq Bahasa Inggeris. Tingkatan 4 ngan 5 plak tu. Sastera lagi. Mampoih.” Hati aku terus merungut tak puas hati. Tapi apa boleh buat, arahan mandatori…

Habis takat tu…

Bermula episod diri aku diberi peluang mengenali sendiri apakah erti perjuangan memartabatkan anak bangsa dari kaca mata seorang guru, yang dikerah mendidik pelajar luar bandar. (kalau boleh aku katakan, sekolah yang aku pergi ini adalah sekolah yang lagi luar daripada ‘luar Bandar’. Maknanya sangat sangat terpencil).

Aku menjadi cikgu ganti, menggantikan seorang guru lain yang cuti bersalin. Dan sekali sekala aku masuk ke kelas-kelas tingkatan yang lain, menjenguk apa yang pelajar-pelajar di sana sedang buat sewaktu ketiadaan guru.

Biar aku ceritakan…

1.
Biasalah, sesi perkenalan menjadi modal utama untuk cikgu baru macam aku untuk ‘skip’ hari pertama daripada kena mengajar. Ni yang berlaku di sebuah kelas tingkatan 5 Sains 1.
“ Ok class, My name is Haikal. Your new English teacher here, for 2 months bla..bla..bla” Now I would like to know each of you before I begin my lesson. Please state your name, ambition and where are u from. Ok. let us start from u”
“ err…sir. Saya tak pandai cakap Inglis. Bahasa Melayu boleh dak?”
Aku jawab “ Cuba, takpa salah pun. saya pun bukan pandai cakap omputih”
“ I is Syahrul (nama rekaan)”. Yang lain saya tak gheti sir”
“Ok takpa…teruskan. Saya tanya tadi cita-cita dan tinggai kat mana”

Dalam hati “mampoih, macam mana aku nak mengajaq dalam BI ni? Kalau kelas 5 sains 1 pun tak berapa gheti BI?”

2.
Ada satu hari tu, aku kena masuk ke kelas tingkatan satu. Cikgu yang sepatutnya berada dalam kelas tu tak datang. Sekali lagi, sesi berkenalan, sebab aku memang tak disuruh mengajar pun.
“ Nama saya cikgu Haikal. Saya masuk mai ganti cikgu Sharifah. Saja nak berkenalan dengan kamu semua. Soghang-soghang bangun dan habaq nama dgn cita-cita. Hah kamu…mula”
“ Nama saya Rosdi. Cita-cita nak jadi..emm…perbaik gheta. Pak saya ada kedai pomen gheta kat pekan”
“OK takpa, kamu” aku menuding pada seorang pelajar yang berdiri kat pintu, gaya macam nak lari keluar dari kelas.
“ Saya…nama Ku Nazim. Cita-citaku nak jaga lemu pak ku” (memang disebut LEMU, bukan lembu). Jawab Nazim serius dalam loghat Kedah hulu yang pekat. Lembu pun kedengaran lemu. Saya diganti dengan Ku…bahasa diri kebiasaan bagi orang-orang kampung kat tempat aku.
“Sebab apa nak jaga lembu?”
“Ku tak tu dey. Pak ku banyak Lemu. Dia pun dok sughuh ku jaga lemu dia”`
“ Oo…ya ka?” aku menyetujui kata-katanya

Dalam hati “ Bertuah betul orang Bandar. Anak-anak semuanya bercita-cita tinggi. Nak jadi doctor. Saintis. Paling koman pun Polis. Tapi kat sini. Cukuplah kalau boleh warisi apa yang bapak depa ada. Mungkin depa ni masih naïve…tapi kalau dibandingkan dengan anak Bandar yang sebaya, depa ni jauh naïve. Seolah-olah tiada langsung cita-cita”

Dan memang benar, pelajar-pelajar di sini memang datang ke sekolah bukan kerana ingin belajar. Tetapi kerana ingin berjumpa kawan-kawan. Itu sahaja dorongan mereka utk terus berada di sekolah dari jam 730 hingga jam 2 petang. Dan peluang daripada kedatangan mereka ke sekolah itulah yang digunakan oleh guru-guru untuk menumpahkan ilmu yang sedikit buat bekalan anak bangsa ini.
Lalu…bagaimana ingin mempunyai cita-cita?

3.
Aku diberi amanah untuk menanda kertas peperiksaan Bahasa Inggeris dan English in Science and Technology (EST). Tingkatan 4 dan 5.
Untuk tingkatan 4…semua fail untuk 2 mata pelajaran yang aku tandakan tu.
Untuk tingkatan 5…ada seorang 2 sahaja yang lulus ataih pagaq EST. Untuk Bahasa Inggeris, ramai jugak yang lulus. Tetapi sekadar lulus. Tak lebih dari itu. Itu pun…aku kena jadi seorang pemeriksa yang sangat bermurah hati.

Bila ditanya kepada guru-guru lain tentang perkara itu “ Hah…besa la tu. Budak-budak sini bukan gheti BI. Lepa (Depa/mereka) bukan mau pun belajaq BI. Sabit tu (sebab tu) kalau hang tengok budak-budak yang ambik Sains dgn Math dalam BI kat sekolah ni semua tak luluih. Habuk pun takdak” kata seorang cikgu lelaki, sambil menghisap rokok daun yang digulung sendiri, sewaktu kami bersembang di kantin.

“ Kalau dulu, waktu dua-dua subjek ni lepa ajaq dalam BM pun student tak pandai. Ni pulak nak mengajaq dalam BI. Punah anak bangsa hang tau dak Haikal. Lepa ni orang kampung. Satu hapa pun depa tak gheti. Lagi nak suruh belajaq dalam BI. Apa punya otak pun aku tak tau” sambung cikgu itu dalam nada kesal bercampur geram. Ada juak-juak meluat di mukanya.

“PUNAH ANAK BANGSA” terngiang lagi perkataan tu dalam fikiran aku sampai sekarang.

4.
Satu hari tu, aku masuk mengajaq BI kat dalam kelas tingkatan 4 Perdagangan. Ada 4 orang pelajar lelaki sewaktu aku sedang mengajar di depan, depa dok berkumpul 4 orang dalam satu bulatan kat belakang.
“ Tu kat belakang, hangpa tengah buat apa tu” Aku dah tak cakap Inggeris lagi dah dalam kelas (Pelik kan. Mengajar Bahasa Inggeris dalam Bahasa Melayu. Tapi apa boleh buat... Payah. Susah. Kesian dengan mereka yang tak faham apa-apa)
Ada budak lain yang tolong jawabkan soalan aku tu, tapi dalam keadaan yang separuh berbisik:
“ Depa tengah main Sing-Kong Sir”
“Menatang apa tu?” aku bertanya kehairanan.
“Judi” (Sing-kong: lambung duit syiling, pastu pakat-pakat teka kepala ka ekoq. Sapa betoi dia dapat duit syiling tu)
“ Budak-budak kat belakang…baik hangpa berenti sebelum saya panggil PK HEM. Kalau tak mau belajaq, Hangpa dok diam-diam kat belakang. Lagi baik hangpa tidoq!” tegas aku dalam nada separuh bengang.

“Ok sir” jawab seorang dari mereka dalam keadaan senyum. Aku hanya mampu geleng kepala dan teruskan pengajaran “Mari Mengenal Bahasa Inggeris”

“Ok kelas…kalau I…padan dengan Am”
“I am”
“kalau he atau she yang maksudnya Dia…padan dengan Is”
“He is”

Itu antara situasi-situasi yang berlaku di luar Bandar. Ops…di luar lagi daripada luar bandar. Sekolah tempat aku mengajar tu, ada antaranya pelajar Siam. Memang di utara Kedah ramai orang Siam dan anak-anak mereka ini dihantar ke sekolah-sekolah kerajaan, macam juga orang melayu.

Kesimpulan mengenai system pendidikan Malaysia:

1. Hancur.
System pendidikan yang hanya memihak kepada orang di bandar memang hancur. Dulu, bolehlah pelajar-pelajar luar bandar ni dapat walaupun sedikit ilmu Sains dan Matematik kerana mereka faham apa yang diajar sebab diajar dalam bahasa ibunda mereka. Sekarang? Tak dak!
Alasannya adalah untuk mewujudkan semangat persaingan. Kalau tak dipaksa, mereka tak akan belajar. ITU ALASAN SEMATA-MATA.
Berpijaklah ke bumi yang nyata wahai menteri-menteri terutamanya Menteri Pelajaranku! Cuba kalau hangpa yang datang mengajar di sekolah tu. Hangpa akan jadi tertekan seperti juga guru-guru di situ. Malah sepatutnya lebih lagi. Sebab hangpa menteri yang bertanggungjawab atas apa yang terjadi. Budak-budak di sekolah hilang langsung minat untuk belajaq Sains dan Matematik. Sampaikan soalan '4 divide by 2 equals ?' pun…terkial-kial nak kena cari makna divide dan equal dulu.

2. Tak adil.
Cikgu-cikgu di luar Bandar dikerah melakukan macam-macam. Buat kelas tambahan itu ini. Pelajar bukan datang pun. Sebab mereka tak mahu.
Sebab apa tak mahu?
Sebab meraka tahu mereka tak akan lulus. Sebab mereka tahu, mereka akan hanya masuk paling tinggi pun ke politeknik. Sebab mereka tahu, mereka tak akan ke mana. Tiada universiti dalam hidup mereka. Tiada obersi. Tiada! Tiada! Tiada!

Sebab apa mereka sebegitu, begitu pessimistic?
Sebab mereka tak mampu. Nak cari guru tuisyen macam orang Bandar? Nak beli buku ulangkaji 2 3 buah? Mana nak cari duit?
Ayah buat bendang, tu pun tumpang bendang orang lain. Mak menoreh getah. Tu pun pokok getah orang lain. Abang gheja pomen gheta. Tu pun kat kedai pomen orang lain. Mana ada duit?

Apa yang mereka ada?
Mereka ada kelas tambahan di sekolah yang jadi tenaga pengajarnya adalah cikgu-cikgu sekolah tu jugak. Yang pagi tadinya mengajar dalam kelas, dan mereka tak faham. Petang, bila buat kelas tambahan, cikgu yang sama jugak. Mestilah tak faham jugak.
“Habeh tu, buat apa aku mai kelas tambahan?”

3. Mengarut.
Tok-tok menteri…saya nak tanya. Ada dak hangpa hantaq anak-anak hangpa mengaji kat sekolah kerajaan macam yang kat atas? Paling koman pun, SBP. Paling koman pun MRSM. Dan yang paling menarik…pak menteri yang dok push supaya system yang ada sekarang ni diteruskan pun hantaq anak belajaq kat sekolah swasta.
Tolonglah pak menteri. Berpijaklah di bumi nyata. Takkan bila hari ni Bahasa Inggeris menguasai dunia, kita belajaq Sains matematik dalam BI. Esok lusa kalau bahasa Cina naik jadi bahasa utama dunia? Waktu tu hangpa terketaq-ketaq nak suruh orang melayu belajaq sains matematik dalam Bahasa Cina? Tak ka bercelaru system pendidikan Malaysia waktu tu
Kita ada golongan luar Bandar yang mereka nak juga pandai sebagaimana orang-orang di Bandar. Tapi mereka kurang kemampuan. Janganlah aniaya mereka. Kalau menteri sendiri pun tak hantar anak belajar di sekolah kerajaan…tidakkah itu mengarut???


Sedikit pengalaman manis:

1. “Sir…awat cepat sangat sir mengajaq kat sini? La ni baru kami rasa seronok sikit belajaq English.”

2. “Sir. Lepaih sir keluaq dari sekolah ni…saya malaih mai sekolah lagi dah.Tak best dah lepaih nih”

3. “Sir, nanti kalau sir dah pi obersi, jangan lupa hantaq gambaq sir kat kami naa. Kami nak pi…mesti tak buleh punya. Tengok gambaq sir main salji pun kami dah rasa best. Sir jangan lupa naa.”

4. “Sir, nak ambik gambaq dgn Sir. Nanti takdak la kami teringat selalu kat sir”

5. “Ni sir…hadiah daripada kami. Kami share duit ramai-ramai ni sir” (menitis air mata aku bila aku bukak kotak hadiah tu…hadiahnya hanyalah sebuah jam loceng yang baru semalam aku nampak ada dijual di pekan sehari…harganya hanyalah sekitar RM2. Dalam kemampuan yang terbatas...masih lagi kalian mempunyai hati yang murah. Moga Allah rahmati kalian anak-anak muridku)

5. “Sir…ni ada sorang budak dia lukih gambaq sir. Tapi dia malu nak bagi sendiri kat Sir”
“Mana dia?” aku tanya kembali.
“Dia tak mau mai sekolah hari ni…dia sedih”

6. “Ok kelas, hari ini hari last saya ajaq hangpa kat sini. Insha Allah kita jumpa lagi. Kalau sapa-sapa nak kontek saya, saya bagi alamat emel. Kalau ada yang pi CC (cyber café) kat pekan tu nanti, tulih la emel kat saya. Tulih dalam bahasa Inggeris tau. Biaq salah pun takpa. Kalau dak…saya tak mau layan”

Dan sehingga ke hari ini…memang ada yang menulis pada aku…tapi dalam BI yang dhaif. Takpalah…semangat kalian aku hargai.


Dan ada juga pengalaman-pengalam an lain…yang tak manis diceritakan di sini. maklumlah…cikgu muda katakan.

Kitchen Guardian said...

zaitgha,

I pun bercita cita nak pi menuntut ilmu 2 wilton...